Вівторок, 30 Квітня, 2024

Легендарна кошерна пекарня Оттави «Rideau». Історія 89 років роботи і її майбутнє

Єврейську громаду сколихнула новина про закриття улюбленої пекарні «Rideau». В місті працювало два заклади, які стали легендою. Згадати, якою була історія закладу, та чи чекає її продовження, допоможе розібратись в цьому Оттава Майбутнього.

Історія, яка почалася ще в 1930 році

Пригадаймо, як все починалося. 1930 рік в Оттаві — брати Девід та Ейбі Кардіш відкрили кошерну пекарню, це був єдиний заклад такого плану в місті. На розі вулиць Рідо та Нельсон знаходилася їх пекарня, де мати Рівка готувала смачний хліб. Цікаво, що це були рецепти з України, привезені до Оттави. Далі настав час Великої депресії, коли більшість пекарень міста почали закриватися. «Rideau» залишилася на плаву.

Наступним випробовуванням стала пожежа, яка сталася якраз поблизу пекарні (1946 рік). Тоді сімейний бізнес довелося переносити на Кларенс-стріт. Вже наступного 1947 року друге покоління Кардіш очолили пекарню: сини Луї, Сем, Мо та Іссі і їх сестри Дженні, Енн та Ліббі.

Другий магазин відкрили в 1965 році на вулиці Рідо. Згодом родині вдалося придбати будівлю на Бенк-стріт.

Третє покоління — Девід та Луїс Кардіш та їх двоюрідний брат Девід очолювали з 1993 року керівництво пекарнею. Після того, як Девід помер в 1999 році, вони працювали вдвох.

Три покоління

29 червня 2019 року відбулося офіційне закриття одразу двох закладів легендарної кошерної пекарні в Оттаві:

  • на вулиці Рідо, 384. Якщо пригадати, то саме це місце раніше слугувало осередком єврейської громади в столиці Канади;
  • на вулиці Бенк-стріт, 1666, в районі Альта-Віста.

Крім даних закладів, «Rideau Bakery» постачав хліб, а також кошерну випічку іншим торговцям. Навіть на полицях супермаркетів можна було побачити продукцію пекарні.

Установою єврейської громади володіли і одночасно керували три покоління родини Кардіш.

Проблеми та останні власники

В розмові з «Ottawa Jewish Bulletin» власник Луї Кардіш розповів про останні дні легендарної кошерної пекарні. Вони з братом Девідом Кардішем працювали і керували закладами, та за останні роки продажі суттєво впали.

Вирішальним фактором стало погіршення стану здоров’я Луї, адже йому в цей момент діагностували Т-клітинну лімфому. Тому брати — останні власники пекарні прийняли рішення закритися.

Він пригадує, що понад 42 роки його звичайним днем була робота в пекарні, яка стала і способом життя. Йому шкода, що їх сімейний бізнес не продовжить четверте, наступне покоління.

«Один з останніх»

Дізнатися більше про родину Кардішів можна, переглянувши даний документальний фільм. Це історія родини, яка залишила Україну, приїхала в Оттаву і відкрила власну пекарню.

Назву фільму пояснюють тим, що один з власників легендарної кошерної пекарні переконаний, що наступне покоління не буде вести такий бізнес. Він пророкував, що це один з останніх такого плану бізнесів.

Трохи згодом стало відомо, що «Farm Boy» придбала активи «Rideau Bakery» родини Кардіш. Це означає, що під даним брендом і далі виробляють хлібобулочні вироби по території Онтаріо.

Брати Кардіш зраділи такій пропозиції, адже побачили в цьому можливість продовження сімейної справи, збереження фірмового імені. Що це означає? Це, насамперед, жива традиція кошерної випічки за рецептами бабусі, підкріплена сучасним менеджментом та логістикою нової компанії.

«Білий рицар»

Компанія «Farm Boy» в цьому випадку стала «білим рицарем», адже продовжила спадок улюбленої пекарні. Вони співпрацювали з родиною Кардіш задля погодження основних моментів і збереження культового бренду.

Тому історія легендарної пекарні не завершилася, а лише зазнала певних трансформацій, але одне залишилося незмінним – Хала, яєчний хліб, рецепт якого був привезений з України, а також рецепти інших смачних кошерних виробів.

Latest Posts

.,.,.,.,.,.,.,. Copyright © Partial use of materials is allowed in the presence of a hyperlink to us.